Co na blat? – odsłona pierwsza, drewno
Naturalne drewno w każdej kuchni będzie wyglądało stylowo i elegancko. Możemy być pewni, że takie rozwiązanie nada nam również ciepłej atmosfery. Do kuchni najczęściej stosuje się drewno bukowe, dębowe, czy mahoniowe. Takie po prostu jest o wiele bardziej wytrzymałe, a co za tym idzie nie będzie się tak szybko niszczyć, odpryskiwać oraz zarysowywać.
Lepsze w takim wypadku jest drewno klejone, niż lite. Ponieważ takie nie pęka, nie rozsycha się. Jest po prostu o wiele trwalsze. Blaty z drewna pokrywa się ponadto olejem lub lakierem akrylowym, by zabezpieczyć je przed wyschnięciem.
Teraz rozważmy plusy i minusy tego rozwiązania. Do plusów z pewnością można zaliczyć: możliwość bezpośredniego krojenia na nich. Mają naturalny, ciepły wygląd. Łatwo się je przycina i formuje, dzięki czemu dostępne są w różnych kształtach. Jest to wybór na długie lata, można je wielokrotnie odnawiać. Do minusów zaliczymy: małą odporność na wysoką temperaturę, trzeba je zabezpieczać (olej sprawia, że drewno staje się ciemne, a lakier się ściera i nie jest odporny na wysoką temperaturę.