Sprzątanie podłogi w kuchni
Podłoga jest ostatnim ogniwem naszego sprzątania kuchni. Ten artykuł poświęcimy właśnie jej. Czemu zajmujemy się nią na samym końcu? Myjemy ją wtedy, gdyż w trakcie sprzątania i tak by się ona ubrudziła. Na przykład, podczas mycia blatów, czy innych elementów kuchni. Oczywiście w zależności od materiału, z jakiego wykonana jest podłoga myjemy ją w różny sposób.
- Podłoga pokryta linoleum, gumoleum, lenteksem – te typy podłóg, które nie lubią wody w dużych ilościach. Wystarczy więc dobrze wyciśnięta szmatka, uprzednio zamoczona w wodzie z detergentem lub w wodzie z mlekiem. Można też pokropić szmatkę terpentyną, a następnie dokładnie wytrzeć podłogę. W przypadku gdy tego typu podłoga traci swój blask i kolor przygotowujemy magiczną miksturę z surowego żółtka i 2 szklanek letniej wody i następnie rozprowadzamy mieszaninę po podłodze. Należy pamiętać, aby warstwa była cienka, gdyż pozwalamy jej wyschnąć bez spłukiwania!
- Jeśli chodzi o podłogę pokrytą płytkami ceramicznymi, zasada jest prosta. Myjemy ją ciepłą wodą z detergentem i czekamy aż wyschnie.