Ładna kuchnia.

Zlewozmywaki i nie tylko zlewozmywaki

Ostrze noża

Przeznaczenie noża można poznać nie tylko po kształcie jego ostrza, chociaż też, co po całej jego konstrukcji. Grubość części tnącej, jej szerokość, fakt posiadania lub braku ząbków wszystko ma niebanalne znaczenie. Innego noża lepiej będzie używać do wędlin, inny nada się do krojenia sera, jeszcze innym pokroimy chleb.

Jeden z typów dostępnych na rynku noży najlepiej nadaje się do krojenia. Inny jest wygodny do szatkowania. Trzeci przyda nam się do obierania warzyw. Czwarty dla bardziej wymagających stworzy piękne wzory, które udekorują nasz talerz. W każdym domu ilość noży decyduje o komforcie przygotowywania posiłków.

Podsumujmy – tych specjalistycznych sztućców powinno być co najmniej siedem, osiem. Jeden przeznaczymy do siekania, drugi do filetowania mięsa, trzeci do krojenia warzyw, czwarty do krojenia pieczywa, kolejny do krojenia sera i wędliny. Przyda nam się także nóż do masła. Ostatni będzie służył do wykrajania gniazd nasiennych.

Na rynku znajdziemy bardzo wiele atrakcyjnych ofert od znanych producentów. Zawierają one wiele kompletów wysokiej jakości noży kuchennych. Zakup takiego zestawu, za który zapłacimy kilkaset złotych sprawi, że przez najbliższe kilkanaście lat nawet nie pomyślimy o zmianie kompletu noży w kuchni. Wysokiej klasy noży jednak nie naostrzymy w domu. Lepiej oddać je do specjalnego punktu, gdzie zostaną one naostrzone i przygotowane do użytku. Warto wiedzieć, że dobre noże zanim trafią do sklepu są ostrzone zazwyczaj dwa razy w sposób laserowy. Ich stopień ostrości jest również kilka razy sprawdzany, by nie popełnić błędu z dostaniem się do klienta noża nieprzystosowanego do użytku.

Co jest ważne przy zakupie noży? W tym wypadku na pewno jest to marka. Niech będzie ona dobra i sprawdzona. Ważne jest również dopasowanie noża do dłoni oraz odpowiedzenie sobie na pytanie, czy dobrze w nim on leży.  Niektóre noże mogą być używane przez nas nawet przez kilka godzin, stąd ich wygoda użytkowania jest tak istotna.

Teraz chcielibyśmy opisać noże do poszczególnych celów. Jak znaleźć odpowiedni rodzaj i jak go rozpoznać.

  • nóż do sera – ma ostrze z specjalnymi otworami, które sprawiają, że plasterki sera nie przyklejają się do siebie.
  • nóż do masła – dobrze jeśli na końcu będzie to nóż zaokrąglony, co sprawi, że smarowanie masła będzie bardzo wygodne. Materiał, z jakiego wykonany jest taki nóż, to najczęściej drewno lub metal.
  • nóż do chleba – posiada ząbki, które nie zgniatają świeżego pieczywa. Przeciwnie pozwalają je szybko i łatwo pokroić.
  • nóż do owoców – wybieraj krótkie, ostre ostrza. Potniesz nimi kiwi, pomarańcze, czy cytryny. Wydrążysz również nasienie z jabłka.
  • nóż do warzyw – wybieraj noże, które mają zaokrąglone ostrza, skierowane ku górze. Taki nóż, który ma końcówkę skierowaną do góry jest idealny do siekania warzyw, do obierania różnych kształtów produktów. Generalnie bardzo dobrze się nim steruje.
  • nóż do mięsa – musi być ostry. Jego ostrze jest w odpowiedni sposób wyprofilowane, tak by można nim było kroić większe kawałki oraz filetować. Do ryb nóż wybiera się cieńszy. Jednak w kuchni przyda się również szerszy do krojenia większych kawałków.
Z tagami:

, , , , , ,


Podobne informacje: