Czy w kuchni warto położyć parkiet?
Takie rozwiązanie poleca się tylko w określonym typie wnętrza. Z pewnością nie będzie trafionym rozwiązaniem w każdej kuchni. W typowej tradycyjnej, gdzie wykonuje się wiele czynności kuchennych raczej się nie sprawdza. Choć z pewnością znajdą się głosy polemiczne. Jedno jest pewne – wybór takiej opcji musi pociągać za sobą świadomość jej charakteru.
Parkiet w kuchni musi być przede wszystkim dobrze położony. Musi być szczelny. Ważny jest także stan kanalizacji znajdujący się pod budynkiem. To ona jest największym zagrożeniem do tego typu podłogi. Parkiet powinien być pokryty lakierem, by zwiększyć jego trwałość. Taka ochrona wpłynie także znacząco na naszą wygodę. Nie będziemy musiały przejmować się, że podczas sprzątania woda dostanie się pod podłogę.
Najważniejsze jest to by chronić nasz parkiet zwłaszcza w miejscach najbardziej narażonych na wilgoć, to znaczy przy zlewie. Okolice kuchenki także są dość zagrożone. Warto zaplanować w tych miejscach położenie innego materiału. Zdecydowanie lepiej do tego celu nadadzą się kafelki. W przeciwnym wypadku możemy być pewni szybkiego zniszczenia naszego parkietu.