Kurze w kuchni – jak sobie z nimi radzić?
Czyszczenie, wycieranie kurzy zawsze zaczynamy od góry. Gdybyśmy zaczęli od dolnych szafek lub od podłogi, to cały kurz zalegający na górnych półkach, gdzie z reguły rzadko zaglądamy, spadnie niżej i pracę trzeba będzie ponowić. Po co więc marnować czas i siły. Jak już wspomnieliśmy, na samą górę zaglądamy rzadko. Dla ułatwienia połóżmy tam gazetę, papier, bądź -jeśli mamy- tapetę, która nam pozostała po remoncie (tapeta jest grubsza więc, łatwiej jest ją zdejmować) a przy sprzątaniu wystarczy ją jedynie zdjąć i wymienić i półki mamy czyste.
Tę metodę można zastosować również w miejscu gdzie stoi kosz na śmieci. W wielu mieszkaniach taki pojemnik ma honorowe miejsce w szafce pod zlewem. Jeśli wyłożymy spód tej szafki papierem nie będziemy musiały skrobać czy odrywać zaschniętych kawałków jedzenia lub torebki z herbatą, która „zmieniła tor lotu” i wylądowała tuż za koszem.
Jeśli trzymamy olej, oliwę itp. w szafce, a nie w lodówce, też warto pod spód położyć najlepiej kawałek tapety lub grubszego papieru (gazeta po pewnym czasie może być nieco trudniejsza w usunięciu), aby uniknąć nieprzyjemnego sprzątania oleistej cieczy.
Podobne informacje: