A może stalowe patelnie?
Niekiedy inwestujemy w droższe naczynia kuchenne. Decydujemy się na takie, które będą nam służyć przez dłuższy czas. Jednym z oferowanych rozwiązań jest patelnia stalowa o pogrubionym dnie. Naczynie takie umożliwia łatwe przygotowywanie potraw. Jest to możliwe dzięki konstrukcji takich naczyń. Posiadają one bowiem grube dno wykonane z nierdzewnej i odpornej na działanie kwasów stali chromowo-niklowej. Co daje nam takie zaplanowanie funkcjonalności patelni? Przede wszystkim patelnia taka dba o nasz komfort przygotowywania potraw. Zapewnia dobre rozłożenie temperatury na całej powierzchni, uniemożliwia w ten sposób przywieranie produktów spożywczych do jej dna oraz spalania przygotowywanych posiłków.
Patelnie stalowe mają także inną ważną cechę. Są one bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Są również uniwersalne. Możemy ich użyć do wielu zadań: smażenia na tłuszczu lub bez jego dodatku, do przygotowywania potraw w wysokim oleju. Patelnia przyda nam się również do smażenia oraz duszenia.
Niestety za taką ilość zalet trzeba również dość sporo zapłacić. Patelnie stalowe są drogie. Dodatkowo zaplanowanie ich konstrukcji z grubego materiału sprawia, że czasami stają się one po prostu nieporęczne. Bywają ciężkie i trudne w codziennym użytkowaniu.
Podobne informacje: