Funkcje piekarników
Każda funkcja piekarników powstała do innego celu. Wykorzystuje się ją przy innej okazji. Pieczenie danej potrawy niesie za sobą inne potrzeby i inne ryzyko. Stąd producenci urządzeń do pieczenia robią wszystko, by stworzyć możliwie dobre urządzenie. Jaki świat pieczenia przed nami otwierają?
Nowoczesne piekarniki posiadają następujące funkcje:
- grzanie dolne – najczęściej wykorzystuje się tuż przed końcem pieczenia. Pozwala na szybkie zarumienienie spodu danego ciasta. Sprawdza się również wtedy, kiedy przygotowujemy potrawy zanurzone głęboko w sosie, wodzie, czy innym płynie. Taka funkcja potrzebna jest również do odgrzewania gotowych potraw.
- grzanie górne i dolne – jak sama nazwa wskazuje pozwala na przyrządzanie potraw z podgrzaniem ich z dołu i z góry. Funkcja ta to klasyczny sposób przyrządzania posiłków. Takie ustawienie jest potrzebne wtedy, kiedy przygotowywanie posiłków zajmuje nam więcej czasu.
- rozmrażanie – wykorzystujemy wtedy, kiedy trzeba szybko rozmrozić mięsa, pieczywa, ciasta, czy ryby.
- grzałka górna i dolna w połączeniu z nawiewem przyda nam się do równomiernego rozprowadzenia powietrza w urządzeniu. Wykorzystamy ją do przygotowywania ciast.
- termoobieg – to funkcja, którą włączajmy zawsze wtedy, kiedy pieczemy kilka potraw w piekarniku. Kilka potraw na różnych poziomach. Jest ona pomocna, bo nie pozwala na mieszanie się zapachów i smaków różnych potraw.
- podtrzymywanie ciepła – wtedy, kiedy przygotowujemy wielodaniowy posiłek i chcemy, żeby wszystkie jego dania były gotowe na czas. Utrzymuje ciepło, nie wysuszając serwowanych potraw.
- funkcja pizza – to ustawienia piekarnika dla mocno zmrożonych potraw. Z jej pomocą przygotujemy zarówno frytki, jak i pizzę.
- podgrzewanie naczyń – funkcja podobna do podtrzymywania ciepła. Pozwala na zachowanie ciepła serwowanych potraw. Utrzymuje temperaturę od 30 do 65 stopni Celsjusza.
- grill – nowoczesne modele piekarników posiadają przynajmniej trzy funkcje grilla: mały grill, duży grill oraz turbogrill.
Podobne informacje: