Lody podane z gracją
Śnieżnobiałe waniliowe kule oblane soczystym, karmazynowym sokiem w połączeniu z pełnymi energii owocami – kuszą. Nie tylko latem, ale przez cały rok. Ich niepowtarzalność smaku, ale jednocześnie prostota podania stanowi ich podstawową zaletę. Możliwość dowolnej zabawy ich kolorami i walorami smakowymi stanowi dla wielu z nas wyzwanie. Jego potwierdzeniem jest chociażby mnogość kształtów i wielkości pucharków lodowych oraz szkół podawania deseru.
Gdzie najlepiej nabyć pucharki lodowe? Jakich kształtów kupić te naczynia? Wszystko uzależnione jest od tego, czy będziemy z nich korzystać w domu, czy restauracji oraz od tego, jakiego profilu prowadzimy gastronomię.
W ekskluzywnych restauracjach podaje się lody w klasycznych pucharkach o przeźroczystych ściankach, wszystko po to, by jak najlepiej zaakcentować wygląd i kompozycję tego przysmaku. Niekiedy w takich miejscach restauratorzy podają lody na płaskich porcelanowych czy szklanych talerzykach.
Na marginesie warto zaznaczyć, że lody to najbardziej dietetyczny deser. Zwłaszcza lody w postaci sorbetów owocowych. Dlaczego? Ponieważ zjedzenie porcji lodów sprawia, że organizm zaczyna wytwarzać i jednocześnie spalać więcej energii w celu ponownego jego ogrzania.
Lody należy również w odpowiednich warunkach przechowywać, by były zdrowe i byśmy zawsze chętnie je spożyli. Odpowiednim, a właściwie jedynym miejscem oczywiście będzie zamrażarka. Pamiętajmy, by nigdy nie doprowadzać do rozmrożenia i ponownego zamrożenia lodów. Przechowujmy je w temperaturze co najmniej minus 18 stopni. Lody najlepiej smakują z kolei w temperaturze minus pięciu stopni. Wtedy stają się plastyczne i można je z łatwością nałożyć do pucharka specjalnie stworzoną do tego celu łyżką.
Podobne informacje: