Kuchnia w stali
Ze stali nierdzewnej może być stworzony prawie każdy element w kuchni. Jest to materiał, który staje się niezwykle popularny. Wykorzystuje się go zarówno do tworzenia mebli, jak i sprzętów kuchennych. Stosowanie go na froncie szafek (a nie w ich całej konstrukcji) zapewnia ciche korzystanie z nich. Nie pojawia się brzęk podczas ich zamykania, czy odsuwania szuflad.
Lśniący wygląd stali jest jednak również kapryśny. Bardzo łatwo go zadrapać, czy w inny sposób uszkodzić zewnętrznie. Bardzo łatwo przyjmuje on również ślady palców. Jest to również „surowy produkt”, który nie jest toksyczny, nadaje się do przetwarzania. Czyści się go w prosty sposób, bez wykorzystania żrących substancji chemicznych. Z tego też powodu można go nazwać również przyjaznym środowisku. To również najlepszy materiał do osób wrażliwych na różne środki chemiczne.
Ze stali wykonywane są również elementy w kuchniach turystycznych. Jest to bowiem materiał niezwykle odporny na wilgoć. Ponadto wykorzystuje się go często jako jedynie dodatek. Unowocześnia on tradycyjne kuchnie, nowoczesnym nadaje z kolei wrażenia nieskazitelności.
Niektórzy producenci proponują szafki imitujące swoim wyglądem stal nierdzewną. Są one wykonane z tradycyjnej płyty MDF, na zewnątrz pokryte sklejką, która „udaje” nieskazitelną stal. Rozwiązanie to jest dużo tańsze i prawie tak samo piękne, jak elementy oryginalnie wykonane ze stali, w technice typowej dla sprzętów AGD.