Blat roboczy
Miejsce na wykonywanie podstawowych robót kuchennych powinno być możliwie przestronne i dobrze zorganizowane. Ładny blat kuchenny będzie także odpowiednią oprawą zlewozmywaka i szafek.
Jaki wybrać blat?
Najczęściej decydujemy się na blaty o zaokrąglonych brzegach, wykonane w całości z jednego laminatu. Blat powinien być przede wszystkim odporny na zarysowania. Jednak zazwyczaj wyrób laminowany nie jest w pełni odporny na zarysowania. Ponadto warto pamiętać o odporności na parę wodną. Gdy montujemy zlew osadzony w blacie, pamiętajmy o zabezpieczeniu spodu blatu laminatem. Kolejna cecha to odporność na wysokie temperatury. Powinniśmy mieć możliwość postawienia rozgrzanego naczynia na blat kuchenny.
Blat kuchenny nie powinien być nazbyt wrażliwy na środki chemiczne oraz skład artykułów spożywczych używanych w naszym domu. Dlatego każdy blat powinien być odporny i łatwy w wyczyszczeniu z plam z oleju, atramentu, czarnej porzeczki, herbaty, itd.
Na blacie kuchennym wykonujemy także różne prace. Dlatego powinien być on odporny na uderzenia ciężkich naczyń, takich jak tłuczków. Jednak nie każdy blat laminowy wytrzyma uderzenie z wysokości 5 cm.
Podobne informacje: